Pas på med biopejs

biopejs indbo2

Siden introduktionen af bioethanol pejsen, har der været en større antal uheld, som har ført til personskader, samt brænde i boliger. Er det et farligt produkt og hvad er det der går galt? 

Hvad er der sket?

I gennem mange år har man hørt om folk der er kommet til skade i deres hjem ved brug af dette produkt. Ydermere har produktet påsat brande i flere boliger. De fleste forsikringsselskaber skulle gerne dække gennem indboforsikringen. Det skriver jeg dog med forbehold for at enkelte kan være uden dækning.

Der har været klager over kvalme og hovedpine efter bare 30 minutters brug af bio pejsen. Det sker bl.a. fordi de er skorstensløse. Langt de fleste uheld man har hørt om, er sket som følge af påfyldningen af ethanol. Personer har fået 3. gradsforbrændinger, og enkelte har endda været i livsfare.

Ilden i pejsen sluger ilten i lokalet og ingen ved med sikkerhed hvilke giftstoffer som KAN blive udsluppet i et lukket lokale, som følge af afbrændingen af ethanol.

Hvad er problemstillingen med biopejse?

Det klart største problem opstår når der skal påfyldes ethanol i pejsene. Det tæt på værende umuligt at se om pejsen er helt slukket. Der vejledes til at man venter 15min. efter den er slukket. Men der kan altså stadig være varme eller en smule ild, som kan tænde på i den ethanol man står og skal hælde i.

Det sker ikke kun for de billige produkter. Hvor man normalt kan henvise til at man bør droppe billigere produkter fra kina, har man set tilfælde af dyre kvalitets produkter fra f.eks. Tyskland, som har påført samme skader.

Der findes ingen klare regler på området. Og allerede siden 2009 har man i forbrugerrådet advaret mod produktet, samt arbejdet hen i mod nogle faste retningslinier for denne produktgruppe til hele EU. Endnu er intet sket og man bør derfor selv tage sig siden sikkerheds foranstaltninger.

Hvad er alternativet?

Alternativet er relativt simpelt. Den direkte erstatning for disse bioethanol pejse vil være pillefyr eller pilleovne. Derudover vil der selvfølgelig være den klassiske brændeovn. Det kan dog blive problem for f.eks. lejligheder. Bioethanol pejsen bliver ofte valgt da man slipper for skorsten og det gør man altså ikke med disse andre løsninger.

Men man slipper tilgengæld for en langt større risiko for forbrændinger og skader på sit hjem. Konklusionen er således, at hvis man vil have ild i sit hjem, så skal det uanset løsning, ende ud med det mest sikre. Man er derfor tvunget til researche hvad der er bedst for sig selv og hvad der er forsvarligt at have stående i sit hjem.

You may also like...