Konsekvenser af global opvarmning

Smeltende gletsjers-global opvarmning

Konsekvenserne af den globale opvarmning går langt ud over de fleste menneskers fantasi. Eksempelvis er verdens gletsjere ved at smelte, hvilket eksempelvis gælder isen på toppen af Kilimanjaro i Tanzania. Konsekvenserne er meget alvorlige, hvorfor det er vigtigt, at vi som mennesker begynder at tænke over hvilken form for energi vi benytter os af. Alle burde nemlig skifte over til grønne energiformer, i stedet for at bruge fossile brændstoffer. Ikke at dette vil være med til at stoppe den udvikling, som den globale opvarmning har sat i gang, men det kan være med til at sænke processen, således at konsekvenserne ikke vil være lige så alvorlige. 

Isen på Kilimanjaro

Nogle mennesker har brug for et konkret eksempel, før de kan forstå hvor slemt, det egentlig står til, hvorfor et sådan vil blive givet nedenfor:

Kilimanjaro er det højeste bjerg i Afrika, og er et smukt syn. Kilimanjaro er en fritstående uddød vulkan, som rejser sig med sin sne hvide top fra den rødlige savanne. Yderligere er Kilimanjaro, et venligt bjerg, som de fleste mennesker kan klare at bestige. Således har man muligheden for at stå med fødderne plantet i sne, mens kan kigger ud over det afrikanske kontinent.

Dette er dog ikke noget, som mange generationer vil have muligheden for mere! Gletsjeren på af Kilimanjaro er nemlig, som resultat af den globale opvarmning, ved at smelte. Dette er allerede en proces, som er gået i gang, og det går kun hurtigere og hurtigere. Siden 1912 er 85 % af sneen på toppen af Kilimanjaro smeltet. Umiddelbart virker det dog som god logik, at sne tæt på ækvator smelter. Men nu er det sådan, at Kilimanjaro har haft sne på toppen i 11.700 år i form af store gletsjere, hvorfor det er en dramatisk reduktion, at 85 % af sneen er væk på omkring 100 år. Hastigheden på denne udvikling tager kun til, og forskere regner med, at al sneen på toppen af Kilimanjaro vil være væk om omkring 30 til 40 år. Således har man ikke meget tid, hvis man ønsker at stå på den hvide top på Afrika’s tag.

Stop global opvarmning

Ovenstående eksempel er et åbenlyst eksempel på vigtigheden af at stoppe global opvarmning og passe på den verden, som vi forhåbentligt skal leve i mange år endnu. Derfor er det vigtigt, at den almene borger også tager et ansvar, og ikke kun lader verdens regeringer om ansvaret. Alle har et ansvar over for miljøet. Ofte er det ikke meget, der skal til, eksempelvis kan man:

  • Skifte til grøn energi
  • Spare på energien
  • Genbruge
  • Opdele sit affald
  • Tage cyklen
  • Købe miljøvenlige produkter

Der er mange tiltag, som den almene borger selv kan gøre, hvorfor det er vigtigt, at alle forstår, at global opvarmning er alles ansvar, og konsekvenserne vil ramme os alle.

You may also like...