Alt om træpiller

træpiller-pillefyr-pilleovn-banner

Træpiller er den brændsel som bruges i pillefyr og pilleovne. Men hvad er træpiller, hvordan fremstilles de og hvad skal du være opmærksom på når du køber træpillerne? Du får i dag svar på alle disse spørgsmål, og vil få et solidt fundament for at købe træpiller, eller træffe beslutning om investering i en pilleovn eller et pillefyr.

 

Hvad er træpiller?

Træpiller består af sammenpresset savsmuld og træspåner, som ofte stammer fra træindustrien. De laves af trærester som ellers ville være affald, og det er derfor en smart form for genbrug. Pillerne er CO2 neutrale, da de ikke udleder mere CO2 end hvis træet, de er lavet af, var blevet stående i skoven. Drivhuseffekten bliver ikke påvirket af produktion eller afbrænding af træpiller, og denne form for brændsel er derfor et rigtig godt alternativ til fossile brændstoffer som olie og gas.

 

Hvordan laves træpiller?

Når det er ofte og ikke altid, at materialerne til træpiller kommer fra træindustrien, så er det fordi at efterspørgslen sommetider overgår produktionen og spåner og savsmuld. I disse tilfælde, bruger man istedet hele træstammer til at lave træpillerne. Træstammerne tørres, afbarkes og findeles for at der kan laves træpiller.

Træspåner, savsmuld og de findelte træstammer opvarmes til 70 °C, hvilket gør at træets lignin bliver frigjort. Træet bliver dernæst presset sammen til piller, og den frigjorte lignin fungerer automatisk som bindemiddel til at holde pillerne sammen. Lignin er altså naturens egen lim som gør at træpiller kan fremstilles helt naturligt, med rene råvarer og uden tilsætningsstoffer. Det kan dog ske at der er en lille smule tilsætningsstoffer at finde i pillerne, da det i Danmark er lovligt at pillerne indeholder op til 1 %. Dette kan f.eks. være limrester fra træaffaldet eller rapsolie som bruges til at kunne lave støvfrie piller.

 

Forskellig kvalitet

Kvaliteten af træpiller svinger meget, men der er nogle retningslinjer man kan følge hvis man gerne vil have piller af rent træ og bedste kvalitet.

  • Lugt

Træpillerne skal lugte af træ. Hvis de lugter af andet end træ, så er der nok også andet end træ i dem. De skal både lugte af træ inden og efter at de brændes.

  • Kig

Farven på træpillen skal ligne normalt træ. Hvis træpillerne er meget mørke, kan det skyldes at der er bark i. Det er dog vigtigst at være på vagt over for piller som indeholder blå, røde, grønne og hvide farver. Disse farver kan stamme fra maling, tæpper, laminat og imprægnering, som er meget dårligt at brænde.

  • Opløs

Det er utrolig nemt selv at teste om der er lim i ens træpiller. Lim bruges sommetider som bindemiddel i træpiller. Testen består af at putte en træpille i et glas vand. Hvis træpillen opløses, ved du at den kun indeholder naturlige bindemidler, og altså intet lim.

You may also like...